Als professioneel chaoot laat ik op iedere vakantiebestemming wel wat spullen achter. Zo ook op Kos: een geleend boek (argh!) en mijn oogpotlood en bronzer. Dat boek ga ik natuurlijk vervangen.
En mijn make-up ook. Normaal ga ik naar de Kruidvat of Etos en koop ik het eerste het beste wat ik er een beetje oké uit vind zien. Maar ik heb eens opgezocht hoe milieuvriendelijk make-up is. Nu blijkt dat in best wat make-up microplastics zitten, minuscule bolletjes plastic. Vooral in producten die een glans veroorzaken.
Na het gebruik van dit soort cosmetica komen de plastic deeltjes via bijvoorbeeld de douche in het rioolwater terecht. In Nederland wordt meer dan negentig procent van de deeltjes afgevangen in de rioolwaterzuivering. Dat blijkt uit een pilotstudie van het IVM en Deltares. Een klein deel van de microplastics blijkt met het gezuiverde water toch de rioolwaterzuivering te verlaten. Deze deeltjes zijn zó klein, dat ze de waterzuivering passeren en uiteindelijk in zee terechtkomen.
Microplastics trekken schadelijke stoffen als pcb’s aan. Vissen eten deze microplastics op en mensen en dieren krijgen via vissen weer deze stoffen binnen. Bovendien vergroten microplastics de plastic soep. Geen goede zaak!
Gelukkig zijn steeds meer cosmeticamerken milieuvriendelijk bezig. Zo ook de merken op de site Biocosmetica.nl. Helemaal fijn op die site is de Biobudget-optie. Daar vind je betaalbare make up die niet alleen jou maar ook de aarde een beetje mooier maakt.
Ik heb producten gekocht van het merk Avril. Hun cosmetica is vrij van parabenen, siliconen en PEG. De verpakkingen zijn gerecycleerd en/of vervaardigd uit recycleerbare materialen. De producten en ingrediënten zijn uiteraard niet op dieren getest. Avril maakt voor het testen gebruik van vrijwilligers, die gedurende 48 uur het product ‘dragen’.
[…] is toevallig veganistisch, maar mijn doel is om anderen te laten zien dat het anders kan, dat make-up met dierlijke toevoeging en chemische troep niet nodig is. Producten als palmolie en soja, waarbij […]