Ik hou van feta. Echt heul erg. Ik gooi het over de couscous, wraps, kikkerwtenburgers, brood, ja soms zelfs pannenkoeken (oeh daar heb ik nu zin in…).
Helemaal sinds ik vlees- en praktisch visloos leef, kan ik niet zonder deze witte kaas. Of sowieso kaas in het algemeen.
Maar feta komt natuurlijk ook van dieren. En als die geiten, schapen en koeien onder erbarmelijke omstandigheden uitgemolken worden, dan ben ik natuurlijk ook niet echt fris bezig…
Nu heb ik een leuke manier ontdekt om te checken hoe dier- en/of milieuvriendelijk een product is. De app The Questionmark!
Questionmark heeft de duurzaamheid onderzocht van duizenden producten in de categorieën vlees, vleesvervangers, zuivel, eieren en toetjes. Dit aantal zal blijven groeien. Door de barcodes te scannen met de Questionmark app of de producten op naam op te zoeken op deze website, kun je zien welke scores de producten krijgen op het gebied van volksgezondheid, milieu, mensenrechten of dierenwelzijn.
Het werkt licht verslavend…Ik bleef maar barcodes scannen in de Albert Heijn. Wel jammer dat er best wat producten nog niet herkend worden. Maar je krijgt wel een goede algemene indruk, én het levert best verrassende resultaten op. Ook krijg je alternatieven aangeboden met een hoger en lager cijfer.
Zo kreeg de Euroshopper feta een 7,5. Er stond wel bij dat deze “feta” uit koeienmelk bestaat. Dat is de soort feta waar je prachtig vierkante blokjes van kunt snijden, omdat het een beetje plasticachtig is. Over de Appetinafeta was geen informatie beschikbaar.
De authentieke Griekse feta van de Albert Heijn krijgt een 8,1. Het bestaat voor 96 % uit schapen- en geitenmelk, dus dat is de real deal. Ook op het gebied van dierenwelzijn was het best ok, ongeveer een 7,5. Dus ik heb deze meegenomen.
Normaal koop ik trouwens feta bij een Turkse toko om de hoek, maar dat wordt lastig scannen zo’n bak. Dus ik vraag daar ook eens waar hun schapenkaasje vandaan komt.
Wat ik overigens best deprimerend vond: tijdens mijn scanobsessie kon ik niet één kaassoort vinden die ik normaal gesproken koop (ja ik weet het, heel erg, die van de AH Basic) die boven de zeven kwam. Zelfs sommige biologische kaassoorten kwamen niet boven een 6,5. Iets voor een volgende missie: op zoek naar een echt dier- en milieuvriendelijk Hollands kaasje.
Wat ontzettend leuk dat je goed aan het scannen bent geslagen. Vaak zitten er verrassende scores tussen, vind je niet?
En je hebt gelijk hoor, het is onwijs jammer dat nog niet meer producten in onze database zitten. Dat komt omdat veel informatie simpelweg niet makkelijk voor handen is.
Het vraagt een enorme inspanning van ons team om productcategorieën toe te voegen. Maar goed nieuws: heel binnenkort worden er twee nieuwe categorieën toegevoegd én krijgt de app een make-over.
Houd ons dus goed in de gaten, maar zo te zien, deed je dat al 😉
Groetjes!
Ha Martijn,
Inderdaad, sommige scores verbaasden me echt! Daarom vind ik het ook zo’n goede app. Producten die een heel groen uiterlijk hebben, blijken behoorlijk tegen te vallen en andersom dus ook.
Ik snap heel goed dat het in kaart brengen van al die producten niet over een nacht gaat. Goed bezig jullie en hou vol! Deze app maakt echt een verschil in het maken van goede keuzes.
Rachel!
Toll wat je doet!!
Wanneer je echte dier- en milieu vriendelijke kaas (of andere zuivel) zoekt, dan ga je naar de boer!!
Je kunt bijv. eens langs boerderij Slagmaat fietsen (dat is bij Vechten, tussen Utrecht en Houten). Daar runt mijn nichtje een kleine landwinkel. Zeer aanbevolen! Sap, kaas, yoghurt, fruit, groente.
Herzliche Grüsse
Erik
Ha Erik,
Goede tip! Iets voor mijn volgende missie:) Nog een mooi fietsritje ook geloof ik.
Thanx!
[…] had de app al eerder gebruikt om een diervriendelijk stukje feta te vinden. Maar sinds de nieuwe release kun je met de Questionmark ook zien hoe chocolade en noten […]
Erik, veehouders die hun dieren slecht behandelen en geen rekening houden met het milieu zijn ook boeren! De app Question Mark bewijst dat. De boerenkaas die ik scande gaf de waarschuwing; “Bevat binnenmelk.”
Diervriendelijk = biologisch. En dat kun je gewoon in de supermarkt kopen. Sterker nog, daar kan ik tenminste een streepjescode scannen. Dat doe ik toch liever dan de verkoper op zijn blauwe ogen vertrouwen. Ook als het vee wel buiten loopt weet ik nog niet hoeveel antibiotica, kunstmest en bestrijdingsmiddelen de boer gebruikt. Tenzij die boer het recht heeft verworven om het EKO keurmerk op zijn producten te gebruiken natuurlijk.
PS De boerenkaas die ik scande was in dit geval van AH, daarom zat daar wel een streepjescode op. Maar boeren is dus niet hetzelfde als dier- of milieuvriendelijk.