Albert Heijn heeft deze week met veel toeters en bellen de Hollandse nieuwe kip geïntroduceerd. Dit kippetje is volgens Albert 100 % verantwoord en onder goede leefomstandigheden grootgebracht.
Een stap in de goede richting zou je denken. Maar vandaag kwam ik er via Wakker Dier achter dat dit een hoop flauwekul is. Deze verantwoorde kip leeft met 18 andere kippen op een vierkante meter. Een plofkip leeft met 20 andere soortgenoten op een vierkante meter. De groeicurve verschilt ook nauwelijks. De Hollandse Nieuwe groeit met maximaal 50 gram per dag en komt in 6 weken en drie dagen tot het gewicht waarin een plofkip in zes weken tot komt. Officieel is een kip dan nog een kuiken.
Het verantwoorde sojavoer waar de Albert Heijn over spreekt is rtrs-soja. Wakker Dier heeft navraag gedaan over dit sojavoer bij milieuorganisaties als het WNF en Milieu Centraal. Zij zeggen dat dit sojavoer vergeleken met het voer dat plofkippen krijgen zo’n minimale stap vooruit is, dat het nauwelijks meldenswaardig is.
Daarom heeft Wakker Dier deze kip tot de flopkip gedoopt, omdat er eigenlijk bijna niets is verandert ten opzichte van de plofkip.
Ook stapt Wakker Dier naar de Reclame Code Commissie vanwege consumentenmisleiding.
Nu eet ik zelf geen vlees. Dat is een persoonlijke keuze en moet iedereen voor zichzelf bepalen. En daar gaat het precies om in deze kwestie. Mensen die wel kip eten en met de Hollandse Nieuwe voor diervriendelijk verantwoord vlees denken te kiezen, worden gepiepeld.
Daarom heb ik klanten ontbrekende informatie gegeven door de verpakking juist te labelen. Dat was trouwens nog best een operatie. Eerst waren vakkenvullers pontificaal voor de kip bezig. Dus ik heb zes pakjes kip in mijn mandje gedaan,
rondjes door de supermarkt gelopen, stiekem de stickers erop geplakt en toen ze klaar waren de kip weer teruggelegd.
Met een bonkend hart en een beetje angstzweet onder mijn oksels stond ik bij de kassa. Ik dacht ieder moment achter me te horen: mevrouw, heeft u onze kip bekliederd? Maar gelukkig kon ik onbetrapt de supermarkt uitlopen.
Ik hoop dat ik met deze actie een paar klanten weerhouden heb van het kopen van dit soort misleidende onzin.
Ik lees al een tijdje me en je acties inspireren mij om zelf ook goede daden te doen.
Waar ik me alleen bij wakker dier aan erger is dat ze zelf ook halve en verdraaide waarheden verkopen voor hun eigen idealisme. Het is echt niet zo dat veehouders slecht met dieren omgaan want dode of kreupele dieren zijn ook gewoon financieel verlies. In de sector wordt ook veel geinvesteerd in het meetbaar maken van dier welzijn.
Intensieve veehouderij afschaffen is ook geen optie. Dit blijkt wel uit onderzoeken van KU Leuven Wageningen. Met biologisch vlees zijn gewoon niet alle monden nu en in de toekomst te voeden. Wellicht dat er in plantaardig of vlees kweken wel een oplossing ligt.
Kritisch zijn is goed maar doe het dan wel op alle informatie.
ps Je beseft je ook dat de gelabelde pakjes waarschijnlijk worden weggegooit en dat dit dus dubbel zonde van het leven van de kipjes is.
Hoi Remco,
Bedankt voor je reactie. Ik heb de stickers geprobeerd op een plek te plakken waar ze nog makkelijk te verwijderen zijn. Want ook ik wil niet dat dit vlees zomaar weggegooid wordt.
Ik weet dat de meeste boeren juist een enorm groot hart voor dieren hebben en dat zij het meest van allen (behalve de dieren zelf) gedupeerd worden door zieke kreupele dieren. Boeren staan constant onder druk van snel en goedkoop moeten produceren om rond te kunnen komen, en tegelijkertijd aan veel complexe wetgeving moeten voldoen. En dan zitten ze ook nog met de publieke opinie.
Ook ben ik het er mee eens dat biologisch vlees niet de toekomst is. Daar hebben we simpelweg te weinig ruimte en te weinig tijd voor om zoveel monden te voeden. Bovendien is het veel te duur voor de gemiddelde portemonnee.
Ik hoop dan ook dat het kweken van vlees of plantaardig vlees in een stroomversnelling komt. En/of toch het eten van insecten;)
Wat me in deze kwestie vooral stoort is dat Albert Heijn een pr-machine tegen deze kip aan gooit die niet klopt. De stap vooruit op het gebied van milieu en dierenwelzijn bij de Hollandse Nieuwe is zo minimaal. Het veranderde sojavoer bijvoorbeeld. Dat zou een verbetering op het gebied van milieu zijn. Maar Milieu Centraal en WNF zeggen dat het nauwelijks een stap vooruit vormt. Qua ruimte hebben ze ongeveer een grote smartphone meer. En dan de groeicurve van de kip. In plaats van zes weken, zit deze kip in zes weken en 3 dagen op het gewicht van een plofkip.
Dan moet je niet roepen dat deze kip 100 % verantwoord en diervriendelijk is. Dat vind ik misleiding van de consument, die denkt een verantwoorde keuze te maken.
Ik snap wat je bedoelt met de claims van Wakker Dier. Maar in mijn ogen hebben ze deze keer wel een puntje…
Goed dat je in ieder geval beter geïnformeerd bent als ik in eerste instantie uit je stukje kon halen.
Een oplossing is niet eenvoudig maar in Nederland zouden we meer kunnen doen. In de uk wordt er gewerkt aan een objectieve welzijnsmeting op elke verpakking. En dit komt vanuit de winkels zelf omdat de klanten het willen. Voor consumenten inclusief mezelf is hier ook werk aan de winkel.
Verder ga zo door 🙂
De oplossing is inderdaad niet eenvoudig. Zoiets als in de UK vind ik geweldig. Mag van mij ook in Nederland. Misschien ligt daar nog een heldendaadje in het verschiet;)
De sticker kan overal op. Lees de onderstaande reactie van AH op mijn vraag over kip
in opwarmmaaltijden:
Geachte heer Oomen,
Hartelijk dank voor uw bericht van 26-8-2013.
Wij stellen het op prijs dat u ons in de gelegenheid stelt om uitleg te geven over onze kipproducten. Belangrijk is om eerst het begrip plofkip nader toe te lichten. De term ‘plofkip’ is een door Wakker Dier, door andere dierenwelzijnorganisaties en in de publiciteit veel gebruikte aanduiding voor kippen die op een dieronvriendelijke wijze gefokt worden. Deze aanduiding is in het verleden ontstaan en had destijds betrekking op kippen die qua vlees, weefsel en spieren zo snel groeiden dat de inwendige organen deze groei niet bij konden houden. Het gevolg hiervan was dat deze dieren door het falen van die inwendige organen, zoals bijvoorbeeld het hart, op enig moment bezweken. Ze zakten feitelijk door de poten en overleden. Men heeft hier toentertijd de term “plof”-kip aan verbonden. Dit is absoluut geen diervriendelijke manier van het fokken van kippen fokken en wij hechten er aan om u te verzekeren dat Albert Heijn dit soort kippen niet verkoopt. Aangezien het begrip “plofkip” op dit moment door velen gebruikt wordt als omschrijving voor kippen die mogelijk op een, nog, diervriendelijker manier gefokt kunnen worden kiezen wij er niet voor om bovenstaande uitleg als tegenargument te gebruiken.
Albert Heijn verkoop in de basis 3 soorten kipproducten; reguliere kippen, scharrelkippen en biologische kippen. De reguliere kippen zijn hierbij de kippen waar Wakker Dier Albert Heijn op aanspreekt. Op basis van dierenwelzijn is de scharrel- en biologische kip een beter alternatief dan de reguliere kip. Dit betekent echter niet dat onze reguliere kippen op een dieronvriendelijke manier worden gefokt. Het kan in de ogen van Wakker Dier alleen op een diervriendelijker en vooral duurzamer manier. Omdat Albert Heijn die mening deelt en zelfs als speerpunt van ons eigen beleid heeft gemaakt zijn wij in samenwerking met onze toeleveranciers, de Dierenbescherming en de Universiteit van Wageningen bezig om ook voor de reguliere kip verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn door te voeren. We doen dit overigens ook in nauw contact met het CBL, brancheorganisatie voor levensmiddelenhandel en onze collega retailers.
In alle Albert Heijn winkels in Nederland is er van alle drie de soorten kipproducten volledig aanbod. Dit betekent dat u als klant zelf kan kiezen welk product u wilt aanschaffen. Om terug te komen op uw oorspronkeleijke vraag. In onze stoommaaltijden maken wij gebruik van reguliere kip. We hopen wij door onze reactie een duidelijk antwoord op uw vraag hebben gegeven. Mocht u toch nog vragen hebben dan vernemen wij dit graag.
Met vriendelijke groet,
Marjan Schoon
Albert Heijn Klantenservice
Ontvangen : 26-08-2013 18:42:50
Onderwerp : ms_iphone
Referentie : iphone
Naam : 24048079
Reactie : Email: P.oomen@student.uva.nl
: Message: Beste Klantenservice,
:
: Onze vraag betreft de kip uit de ‘steak cooking: Chicken pesto’. Op de verpakking kan ik niet vinden of het hier gaat om plofkip, scharrelkip, of biologische kip. Wij doen ontzettend ons best om geen plofkip te eten, dat willen we ook eigenlijk niet. Vandaar mijn vraag, wat voor een kip wordt er in die stoommaaltijd gebruikt?
:
: met vriendelijke groet,
:
User-Agent : AlbertHeijn/3.5.exported
Drie misvattingen, Remco:
Het is niet ‘extra zielig’ dat pakjes worden weggegooid. Wat zielig is, is dat dieren die het niet nodig hebben alleen voor de smaak hun macht misbruiken om andere dieren op een troosteloze wijze te houden en te doden. Na de onnodige dood van dit dier zijn geen handelingen denkbaar die het gebeurde extra zielig maken. Hun dood was al nutteloos, en wordt door het weggooien niet extra-nutteloos.
De tweede: vlees is een absurde luxe. Geen noodzaak (slechts voor een enkeling). Leuven/Wageningen beseft terdege, dat er meer monden te voeden zijn met plantaardig materiaal dan met vlees. In een factor 1:10 zelfs. Dus doordat iemand vlees eet, ‘berooft’ hij of zij 9 anderen onnodig van voedsel, en waar dit soja geldt, drijft het de prijzen voor soja op waardoor armen van hun eiwitbron worden beroofd. Honderdduizenden veganisten bewijzen: vlees is gestoorde luxe.
Drie: ‘Het is echt niet zo dat veehouders slecht met dieren omgaan want dode of kreupele dieren zijn ook gewoon financieel verlies’, zeg je. Lees even Trouw van woensdag 21 mei p. 13 DeVerdieping:
2.700.000.000 ofwel 2,7 mil-jard keer hebben veehouders zich in 2013 niet aan wettelijke regels voor de zorg voor hun dieren gehouden. Wordt wakker! Je bent met dit soort uitspraken een echomuur van de vleesindustrie. Lees eens wat er mis is. Bronnen genoeg, en er komen er dagelijks nog bij.
Vlees eten is asociaal, naar mens én andere dieren toe.
Geweldige actie!!!
Goed gedaan!
Maar: het gaat niet alleen om het welzijn van de dieren, ook om het milieu waar de intensieve veehouderij ruimschoots te kort schiet. Ik woon midden op de Veluwe tussen de kippenboeren
en ik doe aan wielrennen. De ene na de andere grote schuur wordt hier in Kootwijkerbroek en omgeving gebouwd. Gevolg: vreselijke stank als je er langs fietst. De luchtvervuiling is hier het meest van heel Nederland. En dan zitten we ook nog in een dal (De Gelderse Vallei) waar de luchtvervuiling blijft hangen en staan er veevoederfabrieken die ook erg stinken.
Ik ben geboren vegetarier en dat al 40 jaar. Geen of tenminste MINDER vlees eten is een oplossing. Kost ook minder water ivm verbruik in de vleesindustrie. En als je het dan toch zonodig moet eten kies dan voor biologisch en eet het eens in de week in plaats van elke dag.
En Tja, je ziet hier nogal eens dooie kippen op de weg liggen. Ook geen pretje hoor!
Sorry hoor,
Maar hoe durf je dit met de handelswaar van deze winkel te doen?
Dat recht heb je niet. Het is een product van de winkel totdat jij het hebt betaald, dan is het van jou en mag je er mee doen wat je wilt.
Ga dan flyers uitdelen bij de ingang om jouw standpunt uit te leggen.
Maar dit gaat mij te ver, ik ga toch ook niet iemands auto bekladden omdat deze teveel giftige gassen uitstoot?
Je standpunt tegen deze kip en de marketing kan ik begrijpen, maar de manier waarop is volledig verkeerd.