De winter is nog steeds niet echt doorgebroken, maar dat betekent niet dat je geen warme chocolademelk moet drinken. We willen niet dat dat eerste bikinimoment in de lente ineens makkelijk gaat worden, dus ik houd sommige winterse rituelen er gewoon in.
Ik zag naast de Nutricia, eigen merk AH en de goeie ouwe Euroshopper chocolademelk een nieuwkomer in het vak staan: Tony’s Chocolonely’s chocolademelk.
Ik kende Tony alleen van hun chocoladerepen. En ik moet heel eerlijk zeggen dat ik de claim van Tony’s Chocolonely altijd een beetje ver vond gaan. Slaafvrije chocolade hebben ze op de wikkels van hun dikke repen staan.
Ik weet dat mensonterende arbeidsomstandigheden volop voorkomen, maar slavernij? Dat is toch iets van vroegere tijden? Ik heb letterlijk gedacht: slaafvrije chocolade klinkt gewoon heftiger wat beter verkoopt. Nu schaam ik me daar best wel een beetje kapot voor.
Het ergste vind ik nog dat ik prima kan weten dat slavernij wel bestaat. Maar het is niet iets dat je iedere dag in het nieuws ziet. Het is een verborgen misdaad.
Want de openbare slavenmarkt is misschien iets van het verleden, maar moderne (verborgen) slavernij is groter dan ooit. Bijna 30 miljoen kinderen en volwassenen werden in 2013 gedwongen onbetaald te werken in de prostitutie, op plantages, in huishoudens, kledingfabrieken of als soldaat.
Zo’n 60% van alle cacao die wereldwijd geproduceerd wordt, komt uit Ghana en Ivoorkust. Op deze cacaoplantages werken zo’n 1,8 miljoen kinderen. 460.000 mensen en kinderen werken er als slaaf.
Bron: Tony’s Chocolony
Ergens weet je dit soort dingen wel, maar je brein ziet dit toch totaal los van een ik-moet-NU-chocola-bui en de eerste de beste chocoladereep in het schap pakken.
Je ziet niet zoals bij sigaretten de gevolgen van je aankoop. Dat zou wat zijn: dat je op de wikkel van een reep een foto van een afgeranseld uitgehongerd kind op een cacao-plantage ziet met de tekst: Chocola eten kan dodelijke gevolgen hebben.
[youtube id=”http://www.youtube.com/watch?v=5VgkVYhFqDc” width=”600″ height=”350″]
Het belangrijkste is dat ik me er NU wel van bewust van ben. Een bedrijf als Tony’s Chocolony is aan het buffelen om van chocolade een eerlijk slaafvrij product te maken. En waarom zou ik dat niet stimuleren?
Bovendien is hun chocolade megalekker. En hun chocolademelk trouwens ook, heb ik net ondervonden.
Nu hoor ik zuurpruimen al zeggen: maar dan moet je ook kijken naar de kleren die je koopt, of je mac waar je zo vrolijk op tikt of misschien is die sinaasappel die je koopt wel op een plantage met slaven geteeld. True. Maar dat is nog geen reden om nu deze chocolademelk niet te kopen. Bij mijn electronica en kleren kom ik ook nog wel een keer. Stapje voor stapje.
[…] dag uren per dag leeggelurkt te worden? Hoe leg ik iemand in een stabiele zijligging? Waar komt de cacao uit chocolademelk vandaan en hoe wordt die […]