Ja, ze bestaan echt in Nederland: plantenasiels. En ze werken hetzelfde als dierenasiels: mensen die niet meer voor hun planten kunnen (ze worden bijvoorbeeld te groot) of willen (je bent uitgekeken op je Ikea-plant die half Nederland heeft) zorgen, brengen ze naar het plantenasiel.
De Utrechtse Femke van der Rijst is sindskort ook een groen verzorgingstehuis begonnen genaamd het Plantenhuis. En ze woont slechts drie minuten fietsen van mij vandaan.
Als ze een kamerplant langs de kant van de weg ziet staan, denkt ze: dat is niet best! Die gaat dood! Want kamerplanten zijn bijna altijd tropische planten die weinig overlevingskansen hebben in ons koude natte klimaat.
Bij Femke is er plek voor de dakloze kamerplant. Of die nu verschraald, half dood, springlevend, klein of groot is. In het Plantenhuis krijgt de plant tijd om op te knappen om daarna een nieuw baasje te vinden.
Vandaag heb ik Spriet geadopteerd. Dat is een sprietplant die er wat verschraald bij staat. Maar tijd zal alle wonden helen. Ik heb instructies meegekregen: één keer per week water geven, af en toe benevelen met de plantenspuit en veel licht. Spriet zal op den duur meer sprieten krijgen met witte bloemen.
Ik ben normaal niet zo’n hele goede plantenverzorger, maar het is toch anders als je iemand belooft goed ervoor te zorgen. Ineens ga je je verdiepen in een plant en wat-ie nodig heeft en zo wordt het weer een stuk interessanter.
Wil je ook een plant adopteren of kun je niet meer voor een plant zorgen? Dan ben je bij Femke meer dan welkom. De planten raakt ze eenvoudig kwijt, maar mensen weten haar nog niet echt te vinden om planten langs te brengen. Dus schroom je niet als je met je half dode spriet aankomt. Ze kijkt nergens van op.
Houd de Facebookpagina van het Plantenhuis in de gaten als je een plant wilt adopteren. Adoptieplanten worden wekelijks met foto op de pagina geplaatst. Bij de desbetreffende foto kan je aangeven als je een plant in huis wil nemen. Adoptie planten zijn gratis maar moet je wel zelf komen ophalen.
Geef een reactie