Vrouwen: let op. Met deze heldendaad kun je tot zo’n 140 kilo aan afval gaan besparen (ligt eraan hoeveel jaren je nog met dat maandelijkse feest kampt).
Mannen. Kijk naar dit plaatje links, lach en klik daarna de blog weg.
Op ‘Hoe overleef ik mijn ongesteldheid‘ staat dat een vrouw zo’n 420 keer in haar leven ongesteld wordt. Daarbij gebruik ze tussen de 8.000 en 11.000 tampons en maandverbanden. Sommige sites spreken zelfs van 15.000 stuks.
Het rare is dat de tampon in 1930 is uitgevonden, in hetzelfde jaar dat de Divacup naar buiten kwam. De Divacup is een soort kelkje van siliconenrubber. Je doet er zo’n tien jaar mee, het vangt meer bloed op en je zit niet met risico van Toxic Shock Syndrom zoals bij tampons. En toch gebruikt niemand van mijn vriendinnen dit. Ik ook niet. Terwijl een tampon een afvalproduct is en de Divacup niet.
Binnen een half jaar heb je de kosten (30 euro) van een Divacup eruit, dus behalve voor je punani, en het milieu is het óók nog beter voor je portemonnee.
Enige nadeel is het schoonmaken in openbare toiletten. Nu kun je de divacup wel een stuk langer inhouden (minimaal om de twaalf uur verwisselen), dus dan kun je prima thuis een privé-moment vinden, lijkt mij.
Ik heb er vandaag één besteld. Om de gebruikservaring hierop te delen wordt wat intiem. Maar ik spreek dit af. Hoor je niets, dan is het een topproduct. Zie je na een paar dagen een sad smilie onderaan dit artikel, dan moeten we op zoek naar een ander milieuvriendelijker alternatief voor de tampon.
Gebruik je sowieso liever een weggooitampon, probeer dan eens de ecologisch verantwoorde Natracare tampons of maandverband.
Ps. Pin met niet vast op de cijfers in dit artikel. Een kilootje meer of minder afval doet niets af aan een goed alternatief dat aanzienlijk minder afval oplevert!
🙂 🙂 🙂
Ik ben geïntrigeerd! Denk dat ik het ook maar eens moet proberen.