Zo gaat het ongeveer als ik pasta of rijst kook. Ik doe eerst een bescheiden hoeveelheid in de pan. Denk dan standaard: dit ziet er wel karig uit. En smijt vervolgens het halve pak in de pan.
Een bekend fenomeen blijkt uit de cijfers. Alleen al wij Nederlanders gooien jaarlijks 2,5 miljard euro aan voedsel weg. Dat is zo’n vijftig kilo per persoon.
Bij mij zit het grootste verlies denk ik toch wel in rijst, pasta, couscous. Want, ook al weet je dat zo’n korrel of sliert bij het koken groter wordt, er zit toch een diepgewortelde angst, met name als ik voor vrienden kook, dat ik te weinig heb.
Maar daar heeft het Voedingscentrum nu iets voor: het eetmaatje. Afgelopen week hebben ze er 1 miljoen uitgedeeld bij de Albert Heijn. Op de maatbeker kun je precies zien wat de portie voor 1 tot 4 personen is voor:
- Rijst
- Risotto
- Couscous
- Macaroni
- Fusilli
- Penne
- Farfalle
- Pipe Rigate
- Spaghetti
- Water
Vanavond heb ik zo’n eetbuddy bij de supermarkt geregeld. En één portie rijst afgemeten.
Het was even slikken. Want het ziet er zo weinig uit! Maar ik hield me sterk, ging koken en het bleek meer dan genoeg. Nu ben ik ook niet een heel groot persoon, dus misschien dat grote personen iets meer erin kunnen doen. Maar je hebt nu in ieder geval wel een richtlijn.
Top voor je portemonnee, milieu en je buikomvang! Als ze hem niet meer hebben bij de supermarkt, kun je zo’n gave maatbeker hier bestellen.
Ohh, ik wil ‘m. Gelijk besteld!
Oh wat handig! Ik ga eens kijken of de AH op de Groenplaats ze heeft. Het voedingscentrum gun ik eigenlijk mijn centjes niet. 😀
Mocht je nu toch restjes hebben, wok dan de volgende keer wat groenten met een uitje en wat knoflook, blus ze eventueel af met een beetje shoyu en schep er dan de rijst door tot alles goed warm is. Makkelijk ern snel klaar!
Restjes pasta kunnen door de salade en restjes risotto kun je frituren (zoek maar op risottoballetjes). Eigenlijk kun je vrijwel alles wel een tweede leven geven en het scheelt je nog een hoop werk ook. Be creative!