Mijn zussen en ik zijn behoorlijk milieubewust opgevoed.
Al het afval werd gescheiden, de deur moest je achter je dichtdoen (we stoken niet voor de buren!), de kraan deed je onder het tandenpoetsen pas aan als je je mond echt ging spoelen, niet te lang douchen, de verwarming stond niet te hoog, prakjesdag en ga zo maar door.
Voor veel mensen is dit gesneden koek. Maar wat ons ook werd aangeleerd was iets minder gebruikelijk: als je je insopte of crèmespoeling in je haar smeerde, dan deed je de douche uit. Ik ken bijna niemand die dit doet.
En in de afgelopen twee jaar was deze gewoonte bij mij ook grotendeels verdwenen. Tot mijn zus Sara laatst vertelde over haar weekendje in Antwerpen. Zij en Tessa (mijn andere zusje) waren met vriendinnen in een hotel en de gezusters van de Pol stonden tegelijkertijd onder de douche.
Blijkbaar ging de douche op bijna precies hetzelfde moment uit, en weer aan en weer uit. Zo merkten hun vriendinnen op.
Mijn zussen doen het dus nog steeds trouw. Dat scheelt me een portie water en gas of elektriciteit om het water te verwarmen!
Ik besloot als heldendaad van vandaag deze goede gewoonte er weer in te brengen. Dus vanochtend heb ik tijdens het shampooën en het inbrengen van crèmespoeling de douche uitgezet. Niet alleen fijn voor het milieu maar ook voor je centjes!
Over water verwarmen
In de meeste huishoudens staat een combiketel op gas die niet alleen de verwarming regelt, maar ook zorgt voor warm water uit de kraan. Het gasverbruik dat voor warm water nodig is, draagt bij aan het opraken van fossiele brandstoffen, en versterkt klimaatverandering aangezien er CO2 bij vrij komt.
Van de CO2-uitstoot die ontstaat door huishoudens, veroorzaakt gasverbruik voor warm water zo’n 11 procent; in huizen met een elektrische boiler is dat zelfs 22 procent (dat komt doordat elektriciteit zeer inefficiënt wordt opgewekt). Water efficiënter verwarmen en minder warm water gebruiken helpen het best om milieubelasting te verminderen.
Bron: Milieu Centraal
Geef een reactie