De eerste keer dat ik als volwassene op kraambezoek ging bij een vriend van mij, had ik een Spidermenpak voor zijn zoontje J gekocht. Bleek dat J pas na twee jaar gebruik zou kunnen maken van dit wonderpak.
“Rachel, je kunt op het label gewoon lezen voor welke leeftijd de kleding is”
“Oh”
Inmiddels ben ik in staat de juiste maat uit te zoeken voor baby’s. Maar een geschikt cadeau voor pasgeborenen blijf ik lastig vinden. Vaak krijgt zo’n dreumes in de eerste maanden een lading kleding waar die na vier keer borstvoeding al uitbarst.
Nu is mijn nichtje Emma onlangs bevallen en ik dacht: kan ik niet een cadeau verzinnen dat langer meegaat dan een romper met ‘stoer’ erop? En dat is gelukt!
Als ik binnenkort op kraambezoek ga, kan ik baby Chris een certificaat overhandigen waarmee hij de officiële adoptievader is van 2 vierkante meter regenwoud in Costa Rica. Ik heb dit cadeau gekocht via Work With Nature, een stichting die zich inzet voor het behoud van het tropisch regenwoud in Costa Rica.
Kijk maar even mee Chris wat nu onder jouw verantwoordelijkheid valt:
[youtube id=”http://www.youtube.com/watch?v=EL8m5fIx88Q” width=”600″ height=”350″]
Hopelijk gaat dit cadeau nog eeuwen na zijn leven mee. Want we hebben tropische regenwouden hard nodig. Misschien kun jij ook een stukje regenwoud adopteren om de volgende redenen:
- Tropische regenwouden zijn de longen van onze aarde. Alleen al het Amazonewoud produceert meer dan 20 procent van de zuurstof in de wereld.
- We hebben onze regenwouden hard nodig tegen klimaatverandering.
- Ongeveer de helft van de voor ons bekende planten- en dierensoorten en soorten micro-organismen dreigen de volgende 25 jaar te verdwijnen, of in elk geval ernstig bedreigd te worden in hun voortbestaan omwille van het verdwijnen van het regenwoud.
- Sommige experts rekenden uit dat we per dag gemiddeld 137 planten-, dieren- en insectensoorten verliezen door de teloorgang van het woud. Dat loopt al snel op tot 50.000 soorten per jaar.
- Met het verdwijnen van het regenwoud, verliezen we ook behandelingsmiddelen voor levensbedreigende ziektes. Op dit ogenblik zijn er 121 goedgekeurde geneesmiddelen die afkomstig zijn van planten die veelal uit het regenwoud komen.
- De reserve is aan geneesmidden uit het regenwoud is enorm, want terwijl vandaag een kwart van de westerse farmaceutische middelen afgeleid zijn van ingrediënten uit het regenwoud, is amper 1 procent van de tropische bomen en planten op hun genezend vermogen getest door wetenschappers.
- Ten minste 80 procent van wat wij vandaag eten, vindt zijn oorsprong in de tropische regenwouden van de wereld.
- Gekapt regenwoud groeit niet snel meer terug omdat de bodem onvruchtbaar is. Ook als het bos uiteindelijk wel teruggroeit, zal het nooit meer zo’n soortenrijkdom kennen als voorheen, zelfs al worden er inheemse bomen geplant, en inheemse soorten worden teruggebracht.
- Meer dan de helft van alle regenwouden op aarde is in de afgelopen 50 jaar verdwenen door toedoen van de mens.
Je kunt natuurlijk ook proberen het regenwoud op deze manier te redden:
[youtube id=”http://www.youtube.com/watch?v=3iIkOi3srLo” width=”600″ height=”350″]
Wat een goed idee! Ik had deze daad al eerder gelezen, en toen vrienden mij laatst vroegen wat ik voor mijn verjaardag wilde hebben, moest ik hier ineens aan denken. Dus dit wordt het!