Toen ik vandaag over het chloordrama in Almere las, schoten twee dingen door mijn hoofd in deze specifieke volgorde:

1. Wat idioot dat we schoonmaakmiddelen in ons keukenkastje hebben staan die zo chemisch zijn dat we bij verkeerd gebruik zelfs omvallen van de dampen die slachtoffers uitwasemen.
2. Wanneer heb ik voor het laatst mijn wc schoongemaakt?

Nu bespreken we iedere ochtend bij EditieNL (hier schrijf ik onder andere voor) het nieuws van de dag, en uiteraard kwam het onderwerp ‘dodelijke keukenkastjes’ langs. Er begon een discussie of er geen goed alternatief was voor chloor. ‘Nee’, zei de meerderheid. ‘De enige manier om iets echt schoon te krijgen, is om er wat chemische shit tegenaan te gooien.’

Nu bleef die opmerking hangen. Ik ging er eens over nadenken en kwam tot de conclusie dat dit helemaal niet zo logisch is. Waarom zou je chemische shit nodig hebben om natuurlijke shit weg te krijgen?

Dus ik ging maar weer eens mijn goede vriend google bezoeken en kwam erachter dat ook voor de wc de gouden driehoek een uitkomst is: groene zeep, azijn en soda. (Huishoud)soda is een goede ontsmetter en daarmee een prima wc-reiniger. En schoonmaakazijn ontkalkt. Dus deze twee middelen zijn perfect om de toiletpot wit mee te houden. De rest van de wc neem je af of dweil je met warm water en een kloddertje groene zeep.

Dat heb ik vandaag gedaan en het werkte prima. Ik strooide wat soda in de toiletpot en goot kokend water erover heen. Daarna goot ik wat azijn in de pot met een klein beetje kokend water erbij en borstel erdoor. Vervolgens alles afgenomen met een sopje van groene zeep en klaar was ik.

Bij hardnekkige kalkaanslag kun je trouwens de volgende truc toepassen:

Doordrenk wc-papier met schoonmaakazijn en leg die op de plekken met kalkaanslag. Laat dit een tot twee uur inwerken en spoel dan de wc door. Hier vind je nog meer tips.

Het effect van de gouden driehoek is trouwens ook drievoudig:

  1. Het is veilig. In tegenstelling tot reinigingsmiddelen die stuk voor stuk allemaal chemische stoffen bevatten die gevaarlijke explosieve en/of giftige gassen kunnen ontwikkelen als ze met elkaar in aanraking komen. Vooral chloor staat hier bekend om: door chloor met zeep of met urine te mengen ontstaat het giftige chloorgas.
  2. Het is een milieuvriendelijk. In tegenstelling tot chemische schoonmaakmiddelen die een enorme vervuiler van oppervlaktewater zijn.
  3. Het is een stuk goedkoper dan de chemische varianten.

Ps. Er zullen vast nog andere schoonmaakmiddelen bestaan die milieuvriendelijk zijn en er misschien wel wat chiquer eruit zien. En/of zelfs wel beter werken. Tips zijn altijd welkom!

Ps. 2. Dit kun je van de zomer ook nog met groene zeep doen!

[youtube id=”http://www.youtube.com/watch?v=cQ13tvx_iQc” width=”600″ height=”350″]