Vandaag is Donald Trump tot president van de Verenigde Staten gekozen. We hebben allemaal tijd nodig om van dit nieuws te bekomen, dus misschien kom ik iets te snel met deze blog. Die gaat over de reacties die ik op Facebook lees. Ik lees dat vrienden afscheid nemen van de democratie zoals ze die kennen, van humanistische idealen, van hun vertrouwen in de mensheid en vooruitgang voor iedereen. Dat is allemaal afgelopen nu Trump president is.
‘De wereld is weer aan de sterke leider met de gebalde vuist. Putin, Erdogan, Trump, en straks Wilders. Het was leuk, jongens. Ik zou de laatste vragen het licht uit te doen, ware het niet dat dat al een tijdje terug gebeurd is.’
Maar dan rijst bij mij de vraag: heeft één man werkelijk zoveel macht dat hij iedereen die op deze aardbol rondloopt zijn idealen af kan nemen? Zijn wij ineens racistisch omdat Trump president is? Heeft hij ons vermogen afgenomen om empathisch te zijn?
De theorie dat onze geschiedenis slechts de biografie van grote mannen is, is al jaren op weg naar de prullenbak. John-Paul Flinthoff schrijft in zijn boek ‘De Wereld Veranderen’ dat de Russische romanschrijver Leo Tolstoj een van de eersten was die opmerkte dat het nauwkeuriger was om te zeggen dat de geschiedenis is opgebouwd uit het gezamenlijke effect van de vele kleine dingen die doodgewone individuen iedere dag doen: ‘Een oneindig groot aantal oneindig kleine handelingen.’
Humanisme groeit niet door onze hoop te vestigen op één leider, en wanneer die leider in onze ogen verkeerd gekozen is, ons hoofd te laten hangen en zeggen dat het hopeloos is. Humanisme groeit niet door naar anderen te wijzen en hen de schuld te geven van de status quo. Sociale rechtvaardigheid neemt toe door je af te vragen wat jij kan bijdragen aan een betere wereld en je hiernaar te gedragen.
Ben ik dan helemaal niet aangeslagen? Natuurlijk wel! Ik vind het vreselijk dat zoveel mensen geen andere uitweg zagen dan zich te laten representeren door een man die uitgesproken racistisch, en seksistisch is, die klimaatverandering een verzinsel noemt en waarbij het hem ontbreekt aan politieke ervaring. Er is iets heel erg mis in Amerika, en het probleem is niet Trump maar alle mensen die met een ‘oneindig groot aantal oneindig kleine handelingen’ hem tot president hebben verheven. Onder andere team Clinton zelf die een astronomische hoeveelheid geld -100 miljoen dollar- in negatieve reclamefilmpjes over de schandalen rondom Trump heeft gepompt. De Correspondent schrijft hierover: ‘Geld koopt aandacht. Aandacht is macht.’
Laten we in Nederland niet dezelfde fout maken door ons te richten op het naar beneden halen van Wilders of wie dan ook die ons niet aanstaat. Laten we ons richten op wat we wél willen.
Nu Donald Trump president is, kunnen we nog steeds empathie tonen, zelfs voor mensen die we niet mogen. We kunnen nog steeds doneren aan effectieve goede doelen. We kunnen nog steeds ervoor kiezen het beste in mensen te zien. We kunnen dubbel zo hard ons best doen om de opwarming van de aarde tot een halt te roepen door ons individuele gedrag aan te passen en erover te praten. We kunnen laten zien dat alle mensen, ongeacht huidskleur, geslacht, afkomst of seksuele voorkeur, behoefte hebben aan de dezelfde dingen: voedsel, water, onderdak, veiligheid, liefde, geborgenheid, kansen om je talenten te ontplooien. We kunnen nog steeds met onze portemonnee stemmen door goede, eerlijke producten te kopen. We kunnen nog steeds lief zijn voor dieren. We kunnen nog steeds onze stem laten gelden via petities, facebook, blogs en protestmarsen. Kortom: nu Trump president is kunnen we nog steeds iedere dag proberen de beste versie van onszelf te laten zien en een oneindig groot aantal oneindig liefdevolle kleine handelingen de wereld insturen.
Ik weet dat er mensen zijn die mij naïef zullen noemen na het lezen van dit stuk. Dat is oké. Ik weet waar ik sta, wat ik wil en hoe ik dat wil bereiken. Ik zie wat er gebeurt, ik erken dat er een probleem is en het stemt me boos en verdrietig. Daarom wil ik me inzetten voor een meer sociale wereld. Het zou naïef zijn weg te kijken van deze ellende en hopen dat iemand het met een toverstaf beter maakt. Het zou naïef zijn me hopeloos te tonen en zeggen dat wat ik doe geen zin heeft.
Het is wetenschappelijk bewezen: goede daden zijn besmettelijk. Hopelijk steek ik met deze blog weer een paar mensen aan met dit virus. En zij ook weer anderen, enzovoorts. De wereldgeschiedenis heeft bewezen dat liefde, empathie en hoop als “wapen” nooit gefaald heeft. Ik heb Trump niet nodig om te bepalen in wat voor wereld ik wil leven.
Stop met huilie huilie, wees je eigen leider, handel naar je normen en waarden en spread the love!
Mooi gesproken. Dit soort gebeurtenissen kunnen ook juist voor een sterke verandering zorgen. De taak aan de mens om daar een positieve draai aan te geven. Goed voorbeeld doet goed volgen!
Helemaal mee eens, verander de wereld en begin bij jezelf….
Fijn dat je zo reageert.
En ik ben het roerend met je eens.
Hear, hear, Rachel.
Lekker stukje propaganda weer ^^ stel je voor hoe negatief deze comments waren geweest als dit een pro Trump stukje tekst was. Maar ja dat is natuurlijk dom om te zeggen, want met het systematisch zwart maken van Trump zijn er weinig mensen die nog durven te zeggen dat ze voor Trump zijn, omdat je dan direct het label racist en seksist op je krijgt. Verder zijn die natuurlijk mooie woorden waar je mensen vast in mee krijgt, maar zeuren over de politiek heeft geen nut. Als je het er niet mee eens bent moet je zelf mee gaan doen om het te veranderen.
WJ: Wat een onzin. Propaganda is bewust liegen, systematisch manipuleren. Iedereen heeft Trump zijn sexistische, racistische opmerkingen kunnen horen. Dit te ontkennen riekt eerder naar propaganda. Bovendien en vooral: Trump heeft gewonnen en er zijn dus heel erg veel mensen die durven te zeggen voor Trump te zijn. Er zijn bij ons maar erg weinig dingen, die je niet mag zeggen.
Jouw opmerking/advies, dat je zelf mee moet gaan doen om iets te veranderen, is overigens totaal overbodig: daar gaat het in het artikel juist om. Rachel publiceert haar artikel en doet dus iets om iets te veranderen.
Goed stuk Rachel. Of Clinton of Trump nu aan de macht is zal geen wezenlijk verschil maken, welke richting het op gaat wordt bepaald door de gangbare opvattingen van de man op straat. Maar geen reden om boos of verdrietig te zijn. Over 100 jaar kijkt men meewarig terug op de kortzichtigheid van deze tijd (met Trump misschien als voorbeeld) zoals wij dat doen kijkend naar 100 jaar geleden. Want ondanks de huidige problemen, we zijn nog steeds beter af dan 30, 50, 100, 400 jaar geleden. Geen reden om te denken dat dat opeens ophoudt met Trump als president. (Trouwens, op sommige vlakken zegt hij zinnigere dingen dan Clinton.)
Beste Wimpe,
Dank voor je mooie en vooral zinnige woorden. Het is inderdaad wat je zegt: we maken nog steeds morele stappen voorwaarts maar op een schaal van een paar jaar is dat moeilijk te overzien. Ik heb vertrouwen in de mensheid en deze president overkomen we ook wel. Hartelijke groet, Rachel
Ps. Misschien een aanrader als je het nog niet hebt gelezen: The Moral Arc van Michael Schermer
YES! Mooi gesproken Rachel en helemaal mee eens!
Yes, eens!!
Dankjewel 🙂
Ik vind je niet naïef ….
Helemaal mee eens. Ik denk trouwens ook dat je geen keus hebt. Verraad aan jezelf is de grootste vorm van verraad. En wat zijn je mooie idealen waard over een schoneree wereld waarin iedereen meetelt, onafhankelijk van ras, geloof of geslacht, als je die idealen direct verlaat als ze op de proef gesteld worden?. Des te meer reden om je vrije wil uit te oefenen om dingen beter en humaner te krijgen.
Mooi gesproken, ik heb het slotwoord op mijn Facebook gezet, als je dat goed vindt, het gaat om het doen van oneindig veel liefdevolle handelingen, hoe klein hoe groot ook. Ik geef lessen Geluk op een MBO, ik wil het stukje, iets verkort in de les voorlezen, als opening van de les en dan voorbeelden vragen hoe zij zelf dit zien en doen.
Beste Maria,
Dat vind ik juist hartstikke leuk, mits de bron duidelijk blijft. Wat is je facebookpagina?
Veel succes met lesgeven!
Grtz Rachel
Ik ben het met je eens, Rachel, dat het altijd goed is om je in te (blijven) zetten voor een meer sociale wereld. Daar geloof ik ook in. Ik denk alleen dat je de macht van Trump en invloed van zijn haatteksten in dit geval misschien onderschat. Hij wordt niet alleen president (gesteund door de KKK), die zich o.a. omringt met extreem conservatieven en een rechts-extremist zoals Stephen Brannon, maar de Republikeinen hebben nu ook een meerderheid in de Senaat en in het Huis van Afgevaardigden. Daarmee kan Trump veel meer dingen naar zijn hand zetten dan bv. Obama kon (zie o.a. Guantanamo Bay). De schrik slaat mij om het hart, laat staan als ik een zwarte, immigrant, homo, verkrachte vrouw, enz. zou zijn in het Amerika van Trump…
Ha Marjelle!
Bedankt voor je reactie. Ik vrees zelf ook voor wat komen gaat, dat schrijf ik ook in deze blog. Maar het gevaar daarin schuilt dat we verlamd door schrik en angst niets doen en achteraf gaan wijzen naar de grote boze man die verantwoordelijk zou zijn voor alles wat mis ging in de wereld. Mijn blog is een tegengeluid op reacties als ‘het einde van de beschaving zoals we die nu kennen’ of ‘doei idealisme, doei beschaving’. Dat vind ik te ver gaan. Juist nu moeten we meer dan ooit een sociale betrokken stem laten horen en onze normen en waarden door laten schijnen in wat we dagelijks doen, in plaats van angstig afwachten wat Trump gaat doen. Dat Trump veel invloed heeft, is een feit. Ik pas wel op hem te onderschatten. Maar ik onderschat ook niet wat de stemmen van velen kunnen doen. Beschaving vergaat pas als wij dat met zijn allen toelaten.
Hoi Rachel, Ik denk dat we het deels ook wel eens zijn. In angstig afwachten en wijzen geloof ik zeker ook niet, en een tegengeluid en tegenbeweging (zoals o.a. recent verwoord in een artikel van de Correspondent) daar ben ik heel erg voor. Wel besef ik dat het een groot verschil is of je hier woont of daar, zeker als je tot bepaalde groeperingen behoort. Een racist, seksist en xenofoob als president die zelfs martelpraktijken als waterboarding(!) prima vindt en niet ver genoeg vindt gaan, dat wens ik geen enkel volk toe. Ik denk idd ook dat er best veel goedwillende mensen zijn, maar ook die kunnen nu het tij in Amerika niet keren. Met de verkiezing van Trump tot president is er de komende tijd iets in gang gezet wat verstrekkende gevolgen zal hebben… Tja, beschaving…, eerlijk gezegd, zie ik dat steeds meer als een ragfijn laagje… Zelfs in al die zogenaamd ‘beschaafde’ landen blijft er vaak maar bitter weinig van over helaas.
Hier een ander artikel uit de correspondent: https://decorrespondent.nl/6013/de-wetenschap-leert-nu-beschaving-is-een-veel-dikkere-laag-dan-gedacht/1877946276745-4f2f8302
Moraal van het verhaal blijft – zeker van het Deense voorbeeld aan het einde: leg je niet neer bij de kwade dingen, maar doe gewoon goede dingen. Zowel goed als kwaad zijn besmettelijk, dus strooi de juiste kiemen in het rond en je invloed is wellicht groter dan je denkt…
Wat een onzin!…Trump is een goede president, veel beter dan zijn voorgangers
Rachel. Ten eerste ik heb je boek gekocht en je bent een vrouw naar mijn hart…dit is het leven dat ik al 40 jaar leid. Goed doen, liefdevol zijn. Elke dag een goede daad of een liefdevolle daad. Natuurlijk in die 40 jaar wel eens een dag niet maar er waren ook dagen dat ik het dubbel kon doen, en het gaat er ook niet om of je het elke dag kunt het gaat er om dat je het ziet als het kan, nodig is of gewenst, het gaat er om dat je het dan doet. Ook dit stuk hier boven is ( bijna ) volledig at ik ook vind. En misschien heeft de wereld hem nodig om te zien dat dingen nu echt moeten wat we al bedacht hadden ( het klimaat akkoord is daar nu een voorbeeld van. De kranten staan bol van mensen die nu hun stem laten horen en Facebook ontploft. ) waardoor hij aan de macht is gekomen doet hij zelf nu en het gaat tegen hem werken.ik heb alleen een puntje als je zegt wat we allemaal zelf kunnen doen zou ik het proberen veranderen in doen. Proberen is niet volledig doen. Proberen is maar proberen. Ik zeg doen gewoon doen.
Beste Puck,
Dank voor je mooie en bevlogen reactie. Geweldig om te lezen wat je allemaal doet!
Ik ben inderdaad wat voorzichtiger in mijn bewoordingen. Ik weet hoe moeilijk het is om gewoontes te veranderen, dus ik vind het al mooi als mensen bijvoorbeeld proberen hun afval te scheiden, een praatje te maken met een straatnieuwsverkoper of anders met hun voeding omgaan. Proberen is een voorstadium van doen, wat in ieder geval een stap in de goede richting is. Maar je zet me wel aan het denken. Ik neem het mee in mijn volgende blogs!
Grtz Rachel